Què llegim aquest mes?

Tú no eres como otras madres / Tu no ets una mare com les altres, d’Angelika Schrobsdorff

L’autora tenia 65 anys quan va decidir escriure aquesta espècie de biografia novel.lada de la seva mare, l’Else. Una mare diferent que no va voler conformar-se amb el paper que la seva família li tenia preparat i que va generar les seves pròpies lleis de vida. Una mare amb una intel.ligència i vitalitat extraordinàries que arrossegava els que l’envoltaven i estimaven a una existència vibrant, bohèmia i excèntrica als marges de les convencions socials de l’època. Una mare complexa difícil d’acceptar i entendre, apassionada fins a l’infinit que prefereix viure sense veure el que significa l’arribada al poder dels nazis a la seva Alemanya. Una mare que fins i tot en la decrepitud i la desgràcia té una actitud positiva. Una mare a qui s’accepta i entén amb la perspectiva que dóna el pas del temps.

La història transita de la lluminositat de l’Alemanya de Weimar i els feliços 20 a la foscor de l’Alemanya humiliada i derrotada de la postguerra, del Berlin cosmopolita a la Bulgària pronazi. Schrobsdorff recupera la memòria de la seva família, memòria que és també la de l’Europa que mor amb la II Guerra Mundial a partir de documents, cartes i fotografies i també dels seus records. És una novel.la que ens parla també de la crisi d’identitat patida pels jueus alemanys, més alemanys de cultura que jueus, i del procés de deshumanització i aniquilació que van patir, sobretot a partir de la dècada dels 30, i que té els camps d’extermini com a màxim exponent.

La diversitat d’opinions suscitades al Club després de la lectura d’aquesta obra va provocar un un viu debat i una polarització d’opinions com mai s’havia vist. El que no es pot negar és que la narració atrapa i no deixa indiferent. Quan s’hi entra, es fa difícil fer pauses i quan no, una força misteriosa t’impedeix deixar-la sense acabar i  sense conéixer la sort dels seus protagonistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s