Aquest mes hem llegit “El lector de Julio Verne (La guerrilla de Cencerro y el Trienio del Terror, Jaén, Sierra Sur, 1947-1949)” d’Almudena Grandes.
Almudena Grandes va néixer a Madrid l’any 1960, en plena dictadura, però ja superats els terribles anys de la postguerra. El desembre de 2011, quan va acabar d’escriure aquesta novel.la tenia 51 anys, i en feia 35 anys que vivíem en democràcia. Almudena Grandes s’ha significat sempre per les seves posicions polítiques d’esquerra, i ha mostrat el seu suport públic a Esquerra Unida.
Aquestes dades són importants per entendre aquesta novel.la i tota la sèrie de novel.les dels Episodios de una guerra interminable. Amb aquest nom, l’autora ha volgut evocar els Episodios Nacionales de Benito Pérez Galdós; es tracta d’un projecte de sis novel.les independents que recorren la postguerra i la dictadura franquista; un relat necessari d’un troç d’història del que encara queda molt per explicar i parlar.
El lector de Julio Verne és el segon lliurament d’aquests episodis (Inés y la alegría va ser el primer i Las tres bodas de Manolita és el tercer); i sembla que aquest mateix any podrem gaudir de la quarta novel·la, Los pacientes del Doctor García).
El lector de Julio Verne és un nen de 9 anys, de la serra de Jaén, en el poble d’Andalusia amb més guàrdies civils per habitant. El seu pare n’és un. I conviuen amb els maquis instal.lats a la serra, la resistència franquista durant el trienni del terror, de 1947 a 1949.
Nino, el protagonista, viu el seu viatge iniciàtic en aquest entorn, entre la guerrilla y la repressió. En situacions sovint cruels, en les que no tot és el que sembla. I ho veu, observa i, finalment, entén des dels seus ulls de nen que ja comencen a no ser-ho.
Una història, també, amb una petita dosi d’intriga; explicada amb mestratge i senzillesa per l’autora; gens neutral; i impregnada tota d’una gran tendresa.
Al final del llibre trobem la nota de l’autora en la que explica l’origen de la seva inspiració, i també hi presenta la confrontació entre realitat i ficció. Està al final del llibre, però potser es pot llegir abans.
En el club aquesta novel.la va originar un llarg debat en el qual es va aprofundir en assumptes tant sensibles com la guerra civil i tant controvertits com els pactes de la transició. També va ser molt interessant l’aportació de dos membres del club que van explicar com es va viure la dictadura militar de Videla a l’Argentina.
Confirmo que a la tardor es publicarà el quart episodi!
En paper, ebook i audiollibre.
😉
Laura Guilera
M'agradaLiked by 1 person