Què llegim aquest mes?

Aquest mes d’abril ens hem reunit per parlar de Color de llet de la novel·lista i dramaturga anglesa Nell Leyshon, que va publicar l’any 2012.

Es tracta d’un text curt però intens, difícil de no llegir d’una tirada.

La protagonista es diu Mary, té els cabells de color de llet i una cama esguerrada. A casa seva, a l’Anglaterra rural del 1830, treballa de sol a sol al costat de la mare i les seves tres germanes. S’estima molt l’avi i viu sotmesa al pare, com la resta de la família. Amb només catorze anys, ha de deixar la granja per anar a servir a casa del vicari. No s’imagina com està a punt de canviar-li la vida.

Leyshon recrea l’ambient de l’Anglaterra rural de mitjans del segle XIX on l’índex d’analfabetisme era molt gran en certs sectors de la societat, especialment en el món rural. Dividida en cinc parts que corresponen a les estacions de l’any, la novel.la comença i acaba amb la primavera i representa un any natural.

La jove Mary és la narradora de la novel·la i amb l’ajut del religiós i la Bíblia aprendrà a llegir i escriure. Així coneixem els seus pensaments a través d’un diari personal escrit a raig, tal com pensa, sense filtres, sense majúscules i amb frases molt curtes com si es tractés d’una transcripció literal de la tradició oral.

Color de llet és una novel·la molt més fosca que la claredat del seu títol ens pot indicar. Una novel·la on la protagonista anirà perdent la seva innocència fins a conduir-nos a un final sorprenent.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s