Què llegim aquest mes?

BMI0208a-1En la darrera sessió del mes de juny hem comentat El conte de la serventa, una novel·la de l’autora canadenca Margaret Atwood, publicada originalment el 1985.

La novel·la explora com se’n surten en el futur les dones subjugades en un règim totalitari i pseudo-teocràtic que governa la República de Gilead, el que havien estat els Estats Units d’Amèrica. Emparant-se en la coartada del terrorisme islàmic, uns polítics teòcrates es fan amb el poder i, com a primera mesura, suprimeixen la llibertat de premsa i els drets de les dones.

Les lleis que marquen tipus de vestit diferents tenen un paper fonamental en la imposició del control social dins de la nova societat. La majoria de la població ha esdevingut estèril, i les criades són dones esclavitzades destinades a engendrar els nous ciutadans. La història es narra des del punt de vista de Offred, una dona fèrtil, que ha estat esclavitzada com a criada, després d’intentar fugir al Canadà.

Així, el règim controla amb mà de ferro fins als més ínfims detalls de la vida de les dones: la seva alimentació, la seva indumentària, fins i tot la seva activitat sexual. Però ningú, ni tan sols un govern despòtic parapetat després del suposat mandat d’un déu totpoderós, pot governar el pensament d’una persona i molt menys el seu desig.

Aquest és el llibre en què es basa una de les sèries de televisió de més qualitat dels últims anys, que manté el títol original de la novel·la “The Handmaid’s Tale“.

L’auge del feminisme i les retallades de llibertats civils que s’han viscut últimament en alguns indrets ha fet que un llibre publicat per primer cop el 1985 torni a estar d’actualitat.

SANTIAGO

 

I com les sessions del Club de lectura dels pares ens donen per parlar de tot, volem recollir la recomanació d’una lectura per treure’ns la sensació de desànim per com i cap a on va el món sovint. En la línia de buscar espurnetes d’esperança, us animem a llegir Leer con niños, de Santiago Alba Rico. Sobre nens, literatura i el poder de les paraules i del relat cultural en la lluita contra el capitalisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s